Scroll Down

 

YOUNG

B R A S S B A N D

W I L L E B R O E K

Sinds 2002

YBBW

Young Brassband Willebroek is ontstaan als een orkestensemble van de GO! Academie voor Muziek & Woord Willebroek in 2002. Het is het jeugd- en opleidingsorkest van meervoudig Europees Kampioen Brassband Willebroek die al 3 Europese, 22 nationale titels en een wereldtitel  op haar palmares heeft staan. Young Brassband Willebroek werd gedirigeerd door dirigent Frans Violet die de band al aan nationale titels geholpen heeft. Zowel in derde, tweede, als in eerste divisie.

De band bestaat uit overwegend jongeren die samen met elkaar plezier beleven en toch wel muzikaal hun mannetje kunnen staan. Het hoge niveau dat Young Brassband Willebroek haalt, bewijst de klassering van de Provincie Antwerpen. Zij werden geplaatst in Ere-afdeling! In 2015 werden ze Europees kampioen met 98% in Premier Section voor de eerste keer in hun geschiedenis. In 2017 behaalde YBBW in eigen land een Europese hattrick! Sinds augustus 2017 heeft Frans Violet de dirigeerstok overgedragen aan zijn zoon Lode Violet. YBBW werd onder leiding van hun nieuwe dirigent Belgisch kampioen 2017 in 3de Divisie, Belgisch kampioen 2018 in 2de divisie en Vlaams Open kampioen 2018 in de B-Afdeling!

DIRIGENT

Lode Violet werd geboren in Jette in 1995 en begon op zesjarige leeftijd zijn opleiding cornet aan de GO! Academie voor Muziek & woord Willebroek. Een jaar later voegde hij hier piano aan toe. Op 14-jarige leeftijd volgde Lode zijn leraar/vader Frans Violet naar de Kunsthumaniora Brussel. Daar studeerde hij af met ‘Grootste Onderscheiding’. In 2017 behaalde hij het diploma Master of Arts in de muziek aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen voor hoofdvak Cornet bij Frans Violet, twee jaar later volgde een diploma van de Specifieke Lerarenopleiding Muziek. Momenteel geeft hij les Koper, Groepsmusiceren & Directie Instrumentale Muziek in het DKO aan de GO! Academie voor Muziek en Woord Willebroek en sinds 2019 is hij ook verbonden aan de Kunsthumaniora Brussel als leraar Koper/Brassband. In september 2020 startte hij aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen in zijn nieuwe functie van Hoofdvakdocent Saxhoorn.

Als cornettist is Lode actief bij verschillende orkesten en treedt hij regelmatig op als solist. Zo was hij te gast bij verscheidene bands in Europa & de Verenigde Staten van Amerika. Vanaf 2011 is hij de Principal Cornet van Brassband Willebroek waar hij 6 nationale titels, een Europese titel en wereldtitel won. Het is geen geheim om te zeggen dat Lode zijn prijzen en awards niet meer bij te houden zijn.

De componist in Lode begon op 19-jarige leeftijd. Een openingswerk Sång till Norden schreef hij voor Brassband Willebroek op het galaconcert van de Zweedse Brassband Kampioenschappen 2015, het werk blonk al vaak uit als winnende uitvoering op wedstrijden. Enkele jaren later (2019) schreef Lode een tweede solowerk, A Tiny Trilogy. Het werd geschreven voor het debuutalbum van Tim De Maeseneer. Ondertussen heeft Lode al tientallen composities en arrangementen gerealiseerd.

Sinds 2017 begon Lode ook een carrière als dirigent, en deze start is niet mis: Young Brassband Willebroek werd tweemaal Belgisch kampioen (3de afdeling & 2de afdeling) en behaalde een eerste plaats in 1ste afdeling op de Vlaams Open Brassband Kampioenschappen. Met Mercator Brassband won hij eveneens de Dutch Open Brass Band Championships in 2de afdeling.

Meer info op www.lodeviolet.com