top of page

BRASSBAND WILLEBROEK HAALT BELGISCHE TITEL!

Bijgewerkt op: 29 jul. 2021


In het laatste weekend van november trok Brassband Willebroek traditiegetrouw naar het Lemmensinstituut in Leuven voor de Belgische Brassbandkampioenschappen.

Na een intensieve voorbereiding en ideale loting (twee keer 7e van 8 bands), betrad de band kort na de middag zelfverzekerd het podium om een uiterst muzikale uitvoering van het setwerk "Cloudcatcher Fells" (John McCabe) te brengen. Dirigent Frans Violet inspireerde zijn musici, de solisten speelden met uitzonderlijke klasse en het orkest oversteeg zichzelf gewoon. Slechts enkele seconden na dit optreden ging het publiek los; de toon was gezet.

Daarna trok de band zich terug om de laatste hand te leggen aan hun eigen gekozen werk "On the Shoulders of Giants" van Peter Graham. BBW gaf een buitengewone vertolking van het werk in een overvolle concertzaal. Het publiek bedankte het orkest met een oorverdovend applaus, zodat de band tevreden het podium kon verlaten.

Tijdens de proclamatie volgde het langverwachte verdict: Brassband Willebroek werd Belgisch Kampioen 2013 en won een ticket voor het EK 2014 in Schotland. Het commentaar van de jury bevestigde verder ons geloof in muzikaliteit en een warme bandsound:

“I am now putting down my pen to listen to this fabulous band… I feel like you have wrapped me in a big warm blanket of loveliness. I wanted to stop writing (I actually did) and just listen to your superb playing. Thank you for making an old man (well I am only 34) very happy. You are bringing this work to life; I am on cloud nine. Thank you for a magnificant performance. Superb reading, epic soloists and a great ending."

De band heeft de afgelopen jaren behoorlijk wat downs gehad. Sommige muzikanten uit hun periode als Europees kampioen hadden de band verlaten en er waren veel nieuwe muzikanten bijgekomen. Dit is een voordeel voor de band gebleken. Er werd hard gewerkt om van de band een geheel te maken (zowel op muzikaal als persoonlijk vlak) dat zich zou kunnen meten met de Europese top. Opvallend is de jonge leeftijd van veel muzikanten in de band - de gemiddelde leeftijd van de solo cornets op dit kampioenschap was 22,25 jaar!

Zondagavond bedankte een geëmotioneerde Frans Violet de musici die al die jaren bij hem waren gebleven en eerde de band zijn dirigent voor zijn onvermoeibare inzet en ingenieuze muzikaliteit.

Brassband Willebroek wil graag al haar fans bedanken; we zien je bij een van onze concerten of als onderdeel van ons supportersteam op het EK in Perth!


Resultaten

Kampioensdivisie

  1. Brass Band Willebroek (Frans Violet): 279/285 = 94.00%

  2. Brass Band Buizingen (Luc Vertommen): 258/282 = 90.00%

  3. Brassband Leieland (Wouter Loose): 267/270 = 89.50%

  4. Festival Brass Band (Dirk De Caluwe): 270/261 = 88.50%

  5. Brass Band Heist (Bert Van Thienen): 255/276 = 88.50%

  6. Brassband Zele (Bart Van Der Strieckt): 261/258 = 86.50%

  7. Noordlimburgse Brass Band (Ivan Meylemans): 249/267 = 86.00%

  8. Kortrijk Brass Band (Ward De Ketelaere): 246/255 = 83.50%

19 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page