top of page

Crush of the Titans met Brussels Jazz Orchestra als digitale download te koop!


Een unieke samenwerking in de muziekwereld van twee gerenommeerde orkesten, het concert Crush of the Titans in de Blauwe Zaal van deSingel, live opgenomen door Klara (2009), is nu als digitale download te koop op de webshop van het Brussels Jazz Orchestra.

Een ‘clash’ of the titans is het niet, een ‘crush’ des te meer: 4 composities voor brass band en groot jazzorkest geven beide de kans om elkaar te leren kennen en schaamteloos te flirten. Componist Lode Mertens schudde met het titelnummer Crush of the Titans een muzikaal meesterwerk uit zijn mouw. Pierre Drevet, die andere getalenteerde huiscomponist brengt een eerbetoon aan jazzicoon Kenny Wheeler. Diens prachtige melodieën en subtiele akkoordenschema’s inspireerden Drevet tot het schrijven van For Kenny. En dan is er natuurlijk ook Bert Joris, die al zo vaak componeerde en arrangeerde voor het Brussels Jazz Orchestra en er telkens in slaagt het volledige potentieel van het orkest ten volle te benutten. Hetzelfde doet hij nu voor dubbel orkest met twee composities: Somewhere up there en het intrigerende Invasion of the Antz.

De Strijd der Titanen

Componist Lode Mertens over het titelnummer ‘Crush of the Titans’:

“Ik ben vertrokken van de mythe rond Perseus, ‘De Strijd der Titanen’. Het BJO en een brass band zijn immers twee kleppers in hun vak, maar hebben elk hun eigen idioom. Klankconcept, timing, frasering, … worden totaal anders opgevat door beide ensembles en lijken onverenigbaar. Hoe langer ik werkte aan het stuk, hoe meer bindmiddel ik ontdekte. Door elk orkest zijn eigen taal te laten spreken probeerde ik om beiden te mengen in één groot geheel. Zo is mijn beeld over de twee strijdende titanen veranderd in twee titanen die verliefd worden op elkaar. Een crush in plaats van een clash.”

Dit project ging in wereldpremière op 26/09/2009 in deSingel in Antwerpen (België) en werd live opgenomen door Klara (VRT).

Deze opname is nu te koop als digitale download op onze webshop.

Multi track, edited and mastered recording, recorded by Klara (VRT).

Track lijst:

1. Crush of the Titans – compositie en arrangement van Lode Mertens. Duur: 17'23''

2. Invasion of the Antz - compositie en arrangement van Bert Joris. Duur: 11'04''

3. For Kenny - compositie en arrangement van Pierre Drevet. Duur: 10'31''

4. Somewhere Up There - compositie en arrangement van Bert Joris. Duur: 18'23''

Totale duur: 57'21''

Je kan kiezen voor een mp3 versie voor €9,99 of een niet gecomprimeerde flac versie voor €12,50.

Een selectie uit de opnames kan je beluisteren op Soundcloud.

Over Brussels Jazz Orchestra

Brussels Jazz Orchestra, kortweg BJO, brengt jazz met een dynamische, orkestrale sound, geworteld in de jazztraditie. Het enige professionele groot jazzorkest van België heeft een reputatie die reikt van Singapore tot New York en is een graag geziene gast op festivals en podia over de hele wereld. De opnames van het ensemble, 19 cd’s tot dusver, worden internationaal gewaardeerd en met prijzen beloond. In februari 2012 deelde het orkest in de Oscar-triomf van de stille film The Artist, als mede-uitvoerder van de filmmuziek. De cd Wild Beauty met Joe Lovano scoorde twee Grammy Award nominaties (2014). Brussels Jazz Orchestra is huisorkest van Flagey en vierde in 2013 zijn 20ste verjaardag. Het orkest –lid van de European Music Circle - staat onder de artistieke leiding van Frank Vaganée.

28 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page