Brassband Willebroek in de prijzen op prestigieuze British Open


Brassband Willebroek is overtuigend in de prijzen gevallen op de prestigieuze British Open Brass Band Championship. Deze wedstrijd die al sinds 1853 jaarlijks de allerbeste bands uit de bakermat van de brassband beweging samenbrengt, wordt algemeen beschouwd als de wedstrijd van het hoogste niveau in het genre. Met een deelnemersveld van 19 hoofdzakelijk Britse topbands is het gemiddelde niveau eigenlijk sterker dan bijvoorbeeld het Europese brassband kampioenschap of het WMC.

In de machtige, betoverende en akoestisch sublieme Symphony Hall in Birmingham (UK) heeft BBW na een zeer gesmaakte, indrukwekkende vertolking van het plichtwerk “The Triumph of Time” van componist Peter Graham het Britse publiek en vakjury helemaal op de hand gekregen. Tijdens de dag gonsde het van de geruchten dat BBW wel eens de eerste niet-Britse band kon zijn die de British Open kon winnen. De glansprestatie van BBW resulteerde in een knappe 4de plaats. Daarmee nestelde BBW zich oververdiend in de prijzen (1ste t.e.m. 6de) op een deelnemersveld van 19 toporkesten.

Historische Deelname

De deelname door een Belgische band aan deze wedstrijd is vrij uitzonderlijk. Op basis van hun Europese status, als hoogste geklasseerde continentale band op het Europese brassband kampioenschap in Freiburg (waar BBW Europees zilver pakte), kreeg BBW als eerste Belgische band ooit de gegeerde uitnodiging voor deelname aan de British Open Brass Band Championship 2016.