top of page

Brassband Willebroek in de prijzen op prestigieuze British Open


Brassband Willebroek is overtuigend in de prijzen gevallen op de prestigieuze British Open Brass Band Championship. Deze wedstrijd die al sinds 1853 jaarlijks de allerbeste bands uit de bakermat van de brassband beweging samenbrengt, wordt algemeen beschouwd als de wedstrijd van het hoogste niveau in het genre. Met een deelnemersveld van 19 hoofdzakelijk Britse topbands is het gemiddelde niveau eigenlijk sterker dan bijvoorbeeld het Europese brassband kampioenschap of het WMC.

In de machtige, betoverende en akoestisch sublieme Symphony Hall in Birmingham (UK) heeft BBW na een zeer gesmaakte, indrukwekkende vertolking van het plichtwerk “The Triumph of Time” van componist Peter Graham het Britse publiek en vakjury helemaal op de hand gekregen. Tijdens de dag gonsde het van de geruchten dat BBW wel eens de eerste niet-Britse band kon zijn die de British Open kon winnen. De glansprestatie van BBW resulteerde in een knappe 4de plaats. Daarmee nestelde BBW zich oververdiend in de prijzen (1ste t.e.m. 6de) op een deelnemersveld van 19 toporkesten.

Historische Deelname

De deelname door een Belgische band aan deze wedstrijd is vrij uitzonderlijk. Op basis van hun Europese status, als hoogste geklasseerde continentale band op het Europese brassband kampioenschap in Freiburg (waar BBW Europees zilver pakte), kreeg BBW als eerste Belgische band ooit de gegeerde uitnodiging voor deelname aan de British Open Brass Band Championship 2016.

Ruim 2000 enthousiaste, neutrale muziekliefhebbers barstten in een overweldigend applaus uit, nog tijdens het slotakkoord van de Willebroekse prijzenband.

Het orkest onder leiding van bezieler Frans Violet bezorgde het publiek weer eens kippenvel met wondermooie, muzikale interpretaties en virtuoze, solistische staaltjes. Opvallend waren de uitgesproken hartelijke felicitaties die dirigent en muzikanten nadien in en rond de Symphony Hall kregen.

Geen Rust

Deze prestatie en fijne feedback heeft de band duidelijk deugd gedaan. Maar er is geen tijd om stil te staan. Immers, door de focus op deze wedstrijd is het deze week meteen opnieuw werken geblazen met de voorbereiding op o.a. het Belgisch Brassband Kampioenschap waarvoor de muzikanten van BBW op korte tijd twee nieuwe wedstrijdwerken moeten instuderen.

Resultaten

Zaterdag 10 september

Plichtwerk: 'The Triumph of Time' (Peter Graham)

Jury: Dr Michael Ball, Rob Wiffin, Allan Withington

1. Cory (Philip Harper)

2. Brighouse & Rastrick (Prof David King)

3. Black Dyke (Prof Nicholas J. Childs)

4. Brass Band Willebroek (Frans Violet)

5. Grimethorpe Colliery (Dr Robert Childs)

6. Desford Colliery (Leicestershire Miners Trust Fund) (Michael Fowles)

7. Leyland (Thomas Wyss)

8. Co-operative Funeralcare (Allan Ramsay)

9. Fairey (Garry Cutt)

10. Rothwell Temperance (David Roberts)

11. Flowers (Paul Holland)

12. Milnrow (Mark Bentham)

13. Woodfalls (Howard Evans)*

14. Carlton Main Frickley Colliery (Erik Jannsen)

15. Tredegar (Ian Porthouse)

16. Wellington Brass (David Bremner)

17. Foden's (Bramwell Tovey)

18. Hammonds Saltaire (Morgan Griffiths)*

19. Jaguar Land Rover (Dave Lea)

Stanley Wainwright Memorial Trophy: Helen Williams (flugel) — Cory

Brian Evans Memorial Trophy: Steve Stewart — Cory

39 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page