top of page

Solistenconcert 2016


Op dinsdag 1 november 2016 geeft Brassband Willebroek haar jaarlijks solistenconcert in het Cultureel Centrum Zwaneberg te Heist-op-den-Berg. Na een editie met eigen solisten stelt de band graag tubavirtuoos Les Neish (UK) voor.

Les Neish maakt carrière als solist, is specialist in kamermuziek en kent als leraar wereldwijde faam. Hij geeft onder meer les aan het Royal Northern College of Music, RNCM Junior School, Salford University en het Birmingham Conservatoire. Door zijn muzikaliteit, creativiteit en communicatieve eigenschappen, verbijstert Les zijn publiek met een fenomenale techniek en de echte essentie van muziek, plezier op het podium.

Als eerste tubaspeler werd hij beloond met de Worshipful Company of Dyers Award op de Royal Overseas League Competition. Zijn eerste recital volgde niet veel later in de Bridgewater Hall te Manchester. Les zoekt steeds de limiteten op, wat hem bracht tot prachtige concerten in het Millenium Park, Chicago en een opname met de wereldbekende popster “Sting”. In 2018 volgt er een samenwerking met de Black Dyke Band als ‘Soloist in association’.

Zijn soloalbum “Salt of the Earth”, een werk van Andy Scott dat hij ook op het concert zal vertolken, werd verkozen tot ‘Solo CD of the Year’ door Brass Band World, British Bandsman & 4barsrest. Naast zijn solo concerten is Les ook actief in de tuba sectie van de gerenommeerde Brass Band of Battle Creek.

Raveling, Unraveling

Brassband Willebroek zal u ook al laten proeven van het plichtwerk voor het Belgisch Brassband Kampioenschap 2016, eind november op dezelfde locatie. “Raveling, Unraveling” van Philip Sparke is een fraai eerbetoon aan het meesterwerk van Frans componist Ravel, “La Valse”. Naast dit opdrachtwerk voor de Britse Cory Band op het Europees Brassband Kampioenschap 2016, staan er onder meer nog recente werken van Stan Nieuwenhuis, Christopher Bond & Daniel Hall op het programma.

Om alle twijfels weg te nemen kan u zich nog opmaken voor een première van een ‘test piece’ geschreven door Brits componist, Simon Dobson, die onlangs nog een British Composer Award mocht ontvangen.

“The Turing Test” is een test rond de intelligentie in een computer, waarbij een menselijk persoon geen onderscheid zou mogen kunnen maken tussen de machine of een ander menselijk persoon aan de hand van vragen die door beide beantwoord worden. "Alan Turing wordt beschouwd als de vader van de moderne computerwetenschappen en veel, om niet te zeggen, al onze moderne computertechnologie en de connectiviteit die we vandaag als vanzelfsprekend beschouwen, is geboren uit het werk van deze ene grootse maar gekwelde man.

Simon Dobson’s werk, “The Turing Test” is voornamelijk non-programmatisch (en loopt als één lang deel) maar probeert telkens een soort emotie of kleur in Turing’s leven naar voren te brengen.

Het werk is gecomponeerd met tegenstrijdige sets materiaal, vaak gebaseerd op Turings eigen mathematische 'machines'. Dobson hoopt dat de continue strijd tussen de harde, robotische, digitaal klinkende buitenaardse landschappen en de meer zeldzame indrukken van warme, organisch klinkende texturen een uiting kunnen zijn van de complexiteit die meespeelt in een Turing Test. Hij heeft geprobeerd aan de hand van bi-tonaliteit en complexe ritme's om de de clash tussen de twee tegengestelde werelden voor te stellen. Aan het einde van elke test moeten we beslissen; Is ware Artificiële Intelligentie geboren?

Tickets

Wie al dit muzikaal spektakel niet wilt missen, kan maar beter op dinsdag 1 november om 19u een stipje zetten in zijn/haar agenda. Kaarten kunt u online kopen of u kan ook altijd bij onze muzikanten terecht!

16 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page