Uniek interview met Frans Violet: 40 jaar liefde voor brassband!


Kampioenenfoto op het Vara Blazersfestival 1985

Brassband Willebroek werd opgericht in 1979 en viert dit jaar dus zijn 40ste verjaardag. Ideale gelegenheid om af te spreken met de oprichter en bezieler van de meest succesvolle brassband van België: Frans Violet. Tussen 2 repetities voor het Belgisch kampioenschap door komen we samen in een gezellige kroeg in Willebroek. We overlopen samen het ontstaan van de band, bespreken waar de sterktes liggen en lonken vooruit naar de toekomst.


Frans kreeg de liefde voor de brassband in het koperensemble van wijlen Albert De Keyser. Weliswaar met Franse hoorns en trompetten, maar men speelde daar enkel brassbandmuziek. En dit zo’n 50 à 60 jaar geleden. Echt pionierswerk!


Op de Belgische brassbandkampioenschappen zag hij de competitie tussen Midden-Brabant en Kortrijk die eind jaren 70 de toonaangevende bands waren. En daar wou Frans tussen staan, duellerend voor het ticket richting Europees kampioenschap. Want als Frans iets doet, dan wil hij het goed doen en als het even kan uitzonderlijk goed. Hij is duidelijk een perfectionist.


In 1979 werd BB Willebroek opgericht, in de schoot van de muziekacademie. In het begin was het niet altijd eenvoudig muzikanten te vinden en er werd al eens een optreden gegeven met een hoorn in plaats van alto… Het niveau steeg stelselmatig. Een eerste keer werd meegedaan aan het Belgisch kampioenschap, wel met maar 2 bassen.